Olej z marakui: naturalny kosmetyk łagodzący stany zapalne skóry


Marakuja, czyli męczennica jadalna (Passiflora edulis), kojarzy się większości z nas z tropikalnym owocem o orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smaku. Na ogół traktujemy ją jako egzotyczną ciekawostkę kulinarną i niewiele więcej, jednak w tym niepozornym owocu kryje się coś o wiele bardziej wartościowego, niż tylko smakowity miąższ. Olej z marakui posiada właściwości, które sprawiają, że jest jednym z najcenniejszych naturalnych kosmetyków dostępnych na rynku.

Skarb ukryty wewnątrz nasion

Olej z marakui wytłaczany jest przede wszystkim z nasion, chociaż niekiedy wzbogaca się go wyciągiem z kwiatów, w celu wzmocnienia charakterystycznego aromatu. W zależności od tego, czy mamy do czynienia z wersją rafinowaną, czy też nierafinowaną, kolor oleju może się wahać od słomkowego po ciemnożółty.

W jego składzie znajdziemy znaczne ilości przeciwutleniaczy, flawonoidów, karotenoidów oraz witaminy E, znanej pod nazwą „witaminy młodości”. Nie brakuje w nim też fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6, głównie pod postacią kwasu linolowego. Znajdziemy w nim także inne witaminy, na przykład witaminę K, oraz różne minerały. Olej z marakui nie znajdzie raczej zastosowania w kuchni, ale zawarte w nim składniki i ich proporcje pozwalają wykorzystać go jako nieocenionego sprzymierzeńca w walce z podrażnioną, zaczerwienioną i suchą skórą.

Łagodne i skuteczne narzędzie walki z podrażnieniami

Jest to bardzo efektywny emolient: skutecznie nawilża, zmiękcza i natłuszcza skórę, przez co poprawia i odmładza jej wygląd. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i dużej zawartości antyoksydantów łagodzi podrażnienia, zmniejsza swędzenie i pieczenie. Może być stosowany przy skórze suchej albo pokrytej trądzikiem. Znajduje zastosowanie jako wsparcie w walce z łuszczycą, innymi chorobami i zmianami skórnymi.

Z uwagi na swoje właściwości, sprawdza się także jako naturalny olejek do opalania. Jest skuteczny w zmniejszaniu podrażnień wywołanych długotrwałą ekspozycją na rozpalone, wakacyjne słońce. Działa równie dobrze jako dodatkowe zabezpieczenie przed słońcem, jak też jako środek walki z już powstałymi oparzeniami.

Zawartość witaminy K przyczynia się do dużej popularności olejku z marakui wśród osób o cerze naczynkowej, cechującej się silnymi tendencjami do zaczerwieniania. Witamina K zwiększa krzepliwość krwi, co pośrednio zmniejsza nieestetyczne przebarwienia.

Olej z powodzeniem można stosować samodzielnie lub jako składnik kosmetyków domowej produkcji, bazujących na naturalnych składnikach, dobranych dokładnie do potrzeb danej osoby,

Czy olej z marakui jest dostępny w Polsce?

Uniwersalne właściwości łagodzące i wyróżniająca się na tle innych naturalnych kosmetyków skuteczność nie przekładają się, póki co, na dużą popularność olejku w naszym kraju. To jednak nie oznacza, że jest niedostępny: można go znaleźć w dobrze zaopatrzonych sklepach z naturalnymi kosmetykami, zarówno stacjonarnych, jak też internetowych, a jego ceny mieszczą się w granicach około kilkudziesięciu złotych za buteleczkę.